"Esti ___, deci nu ai voie sa ___"


Din punctul meu de vedere, din seria celor mai idioate si nefondate convingeri nu fac parte cele rasiste, sexiste sau religioase, in mod uimitor. Spre exemplu, mi se pare mult mai prostesc din partea multor adulti sa creada si sa spuna ca relatiile de iubire dintre copii sau dintre adolescenti nu sunt relatii adevarate, sau ca ce traiesc ei nu e iubire. E adevarat, o despartire la varsta de 15 ani nu inseamna un divort, dar asta nu inseamna ca nu este dureroasa si deprimanta. E ca si cum ar spune ca acei oameni in miniatura se prostesc si ca de fapt nu au sentimente, ca nu stiu ce inseamna adevarata dragoste sub nici o forma. Va intreb: cati dintre noi ajungem la 20, 30, 40 de ani si stim? Cati dintre noi putem muri impacati si fericiti cu gandul ca da, am iubit asa cum trebuie si am fost iubiti? Pauza. Din aceste opinii despre relatiile copiilor, mai rezulta inca o aberatie imensa din partea adultilor. E clasica, trebuie s-o fi auzit toata copilaria voastra, at least i know i have: "ce stii tu ce sunt problemele? Ce, astea-s probleme?". Evident, faptul ca iei un 2 la matematica nu se compara cu o concediere atunci cand ai nevoie mai mare de un job, si nici moartea animalutului de casa nu se compara cu moartea unei persoane dragi. Asta nu inseamna ca un copil de 5-10 ani sufera mai putin ca parintele lui. Stiti cum e, fiecaruia ii da Dumnezeu atat cat poate sa duca. La 10 ani ti se frange inimioara pentru ca baieteii din fata blocului nu vor sa joace fotbal cu tine, iar la 20 te imbeti singur intr-un bar pentru ca te-au parasit toti prietenii. Intreb din nou: exista un "durerometru" sau un "problemometru" pentru a vedea a cui situatie este mai grava sau mai dureroasa? Asa ma gandeam si eu.
Dar cea mai idioata conceptie posibila mi se pare urmatoarea: "Si mai ziceai ca esti la facultate...Degeaba esti, ia uite in ce hal te enervezi!". Da, pe asta o spun in general oamenii in varsta sau cei care nu au studii. E ca si cum o diploma te-ar scuti de stres si te-ar face imun la probleme, suparari si nervi. Ca si cum foaia aia de carton te-ar face sa uiti sa injuri cand te enerveaza cineva peste masura si te-ar tranforma in cel mai calm om de pe fata pamantului. Tot din categoria asta fac parte parerile despre meserii. "Medicii sunt medici si nu trebuie sa fumeze" sau "Specialistii in comunicare sunt specialisti in comunicare si trebuie sa stie sa vorbeasca absolut cu oricine". De parca persoanele din aceste categorii nu ar fi tot cu oameni cu vicii, defecte, lipsuri personale sau profesionale ca oricine altcineva.
Poate chestiunile punctate de mine sunt minore, dar destul de iritante in opinia mea, avand  in vedere ca ori le vad zilnic in jurul meu, ori ma lovesc eu personal de ele. Cum ar fi sa traim intr-o lume in care sa nu ti se puna din start in fruncte o eticheta de genul "esti...deci nu ai voie sa..." sau "esti...si nu poti sa..."? Frumos, dar imposibil.



0 comentarii :

Trimiteți un comentariu