De cand femeile fumeaza cot la cot cu barbatii...

...s-au facut ieri, pe 31 martie, 80 de ani :). Da, nici eu nu stiam cu exactitate ziua. Stiu insa de la cursul de PR ( hugs & kisses pentru domnul decan Remus Pricopie care ne-a povestit atat de frumos istoria relatiilor publice ) ca datorita lui Edward Bernays, femeile au tigarile lor slims. Din "Cristalizarea opiniei publice" dau citire:
La 31 martie 1931, zeci de femei, modele ale reviste "Vogue", jurnaliste, personalitati ale vietii publice etc, au traversat Fifth Avenue, un Champs-Elysees al New-York-ului, fumand pe strada, privilegiu rezervat la acea vreme doar barbatilor.
Pe scurt, povestea este cam urmatoarea: American Tobacco il angajeaza pe Bernays, parintele PR-ului, pentru ca vor sa extinda vanzarile. Genialul Bernays, are o idee revolutionara care atinge mult un tabuu al vremii respective ( doar femeile usoare fumau ), si anume aceea de a converti publicul feminin intr-un adevarat target. Ce s-a intamplat ati citit pe scurt un pic mai sus si gasiti pe acest blog mai pe larg. Rezultatele le vedem cu totii: nu mai exista femeie in 2011 care sa aiba vreo jena in a intra intr-o cafenea, in a-si comanda un suc sau un cappuccino si a trage cu pofta dintr-o tigara :).

14 comentarii :

  1. Pfff, mie nu mi se pare ca femeilor/fetelor le sta bine fumand :))... dar stii cum e, fiecare cu parerea lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca e un drept de care nu ar fi trebuit sa fim private, indiferent de gradul lui de frumusete... Cu fumatoarele nu am nimic, insa mi se par detestabile fetele care se imbata :| sunt dizgratioase si isi pierd orice strop de feminitate...

    RăspundețiȘtergere
  3. In ochii mei.. daca barbatii nu fumau vreodata, n-ar fi existat acest obicei si la femei.

    Treaba asta cred ca a fost parte tot din:"Sa fim emancipate, domne!.. da da da"

    Incheiere cu.. roll eyes..

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu nu, de la voi a pornit totul :) pana la urma, un barbat ( Bernays ) le-a indus aceasta idee cu fumatul tuturor femeilor..citeste mai pe larg despre campania lui pe blogul recomandat de mine

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am citit mai nimic, caci in mare parte, nu ma "pashon" acest thing.

    Si I agree cu Malli chit ca-mi vor sari cateva in cap (direct sau indirect cu gandul) si ma vor face misogin, ca nu vreau sa fumeze sau eu mai stiu ce. But I don't care. Vorba aia:"Dar sa le fac pe plac doar ca sa nu imi fac probleme, ar fi lipsit de substanta ca sexu-ntre lesbiene.."

    Deh..

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu iti vor sari cateva in cap, ci iti voi sari chiar eu, si cred ca e mai grav.
    Lusio, ma dezamagesti cumplit...ca sa iti poti da cu parerea, trebuie mai intai sa fii informat. Daca nu te pasioneaza subiectul, nu vad de ce ai interveni. Ti-am mai spus sa nu bati cu pumnul in masa inainte sa te asiguri ca nu e vreun cui scos, acum iti spun sa stii despre ce vorbesti inainte sa deschizi gura, pentru ca altfel risti ( si ai reusit deja ) sa spui numai lucruri penibile. Doar reciteste-ti comentariul si vei vedea...ai fost ceva de genu': " nu citesc pt ca mi se rupe, dar hai sa comentez pe langa".

    Deh... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Scuze ca afectez. Unii sunt mai sensibili decat altii.

    Incep iar sa fiu agresiv, cand nu-mi merg mie altele mai bine.

    Just ignore ce-am scris mai sus sau poti da chiar delete. Mi-e indiferent.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si n-am deschis gura ci am miscat degetele, deci da vina pe degete.

    Si ce-i asa penibil in a spune ca's de acord cu ce-a zis Malli chit ca eu voi fi acuzat intr-un fel anume... (evit sa mai pun un semn al intrebarii)

    Penibil a fost ca am ars-o miserupist ? Ok, sorry si aici ca am scris fiind neinformat, dar asa cum unii mai judeca o carte dupa coperta, mi-am permis si eu sa judec mai mult dupa un titlu decat dupa TOT contintul.

    Si-as dori sa fie scurta treaba, caci nu vreau certuri lungi si inutile. Daca vor fi lungi voi aborda ce-am mai facut in trecut, gen plecat de aici. (PS: Sa nu vii ca-n trecut cu "nu tin pe nineni cu forta, etc. Sunt si singur constient de "d-astea")

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu, nu ai spus doar ca ai fost de acord cu Malli. Daca ai fi spus, am fi purtat alta discutie, de genul: " de ce nu mi se pare ok ca o femeie sa fumeze?"
    Judeci o carte dupa coperti?! Nu cred ca realizezi ce spui! Nu cred ca iti dai seama cum ai picat in ochii mei... daca nu ai habar de subiect sau nici macar nu vrei sa ai, are oare vreun rost sa arunci cuvinte aiurea? Intentia mea era sa scot in evidenta 1. un mare om 2. o foarte buna campanie facuta de el 3. cat timp a trecut de la un eveniment important. Nu in misoginismul tau ( vai, ce va mai place sa va mai credeti asa!), ci in ignoranta ta, ai inteles cu totul altceva. Eu sensibila?! Cred ca mai degraba tu ;) cum ma iau de tine, cum dispari din peisaj. Faci asa si in viata reala? Daca as fi fost atat de sensibila, mi-as fi inchis blogul de mult, ca nu de ieri am de-a face cu oameni care comenteaza pe langa subiect. Vrei sa treci pe aici, treci, dar regula number 1 e sa citesti ce debitez eu mai intai, ca de-asta se numeste blog, si dupa aia sa spui daca esti de acord sau nu. Daca citesti doar titlurile, deja stiu cum citesti ziarele. Naspa, ce pot sa zic.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Judeci o carte dupa coperti?!" - Asta ai inteles tu ?:)) Eu am dat doar un exemplu.. si ti-am zis ca-ti judec mai mult titlul de aici.

    Dispar din peisaj cand mi se par discutiile inutile, caci uneori se iau mult prea personale, iar cu o fata nu prea-mi place sa ma cert sau sa arunc jigniri.
    Daca erai baiat poate statea altfel treaba.

    Ce treaba are un articol cu altele ? Cat despre ziare wtf ? Termina in a te arunca in alte chestii, ca sa termin si eu. Nu te arunca in a presupune ca ai sanse mari sa presupui prost.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca eram baiat, ce-mi faceai, ma injurai? :)) Daca eram baiat poate nu scriam un asemenea articol :)
    Pai e foarte evidenta legatura: daca un articol pe blog il citesti printre randuri, la fel cred eu ca citesti si un ziar :). Si daca ma arunc in alte chestii si presupun prost, asta e, nu sunt singura. Daca tu ai inceput, de ce sa nu continui eu?

    RăspundețiȘtergere
  12. Cum nu esti baiat, n-ai cum sa stii ce-as fi abordat :D

    Cat despre articol pe blog, nu stiam ca-i obligatoriu sa citesc cap coada ORICE articol. Caci sunt unele lucruri care te pot interesa mai mult, altele mai putin sau deloc.

    Tu sari in a generaliza caci am reactionat eu aiurea cu/la UN singur articol de-al tau.
    Vezi?.. cam inutila treaba...

    Bafta la generalizat..

    Cat despre ziar, doar n-oi vrea sa citesc de exemplu tot ce se scrie despre Oana si Pepe sau eu mai stiu ce pitipoanca SAU despre Basescu / Boc pe care-i detest si nu vreau sa aud de ei. E foarte simpla faza, te intereseaza mult un subiect, incepi sa citesti tot. Te intereseaza mai putin (sau deloc) citesti un titlu si mergi mai departe spre altceva ce iti pare mai interesant. Vina mea e ca aici ca am sarit vorba ta fiind neinformat cum trebuie. Acum se poate incheia ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincera sa fiu, nu prea ma intereseaza de ce nu citesti tu ziarele cap-coada. Cat despre generalizarea mea, asta e, ti-am spus, am procedat intr-un fel sau altul exact ca tine. Dar da, se poate incheia totul aici pentru ca ti-ai recunoscut vina. De fapt, pe mine doar treaba asta ma deranjase, nicidecum tentativa ta de misoginism :).

    RăspundețiȘtergere
  14. Conteaza mai putin daca te interesa sau nu cum citesc eu un rahat de ziar. E faptul ca ai sarit sa mentionezi deja asta.. intr-un mod cam aiurea, dar daca eu am fost aiurea, asta e, egality.

    In fine..

    RăspundețiȘtergere